Historien bak
John B’s BBQ

 

 Mitt navn er John Belizaire.  Jeg ble født på Haiti.  Som liten gutt hentet min far meg til Amerika.  Det multikulturelle miljøet i sør Florida preget min barndom på alle måter, spesielt maten.   Det var Cubansk, Haitiansk, Jamaicansk, Puerto Ricansk mfl. 

Min fascinasjon med BBQ startet med «Tom´s BBQ» i Delray, Florida.  Kameratene mine og jeg gikk 8 km fra Boynton til Delray og kjøpte «fried shrimp», som var det jeg hadde råd til. Jeg elsket lukten og synet av pitmaster som sto i varmen i bakgrunnen med røyken og smokeren.

 
 
 
 
 
 

I 2010 returnerte jeg  til Haiti for første gang. Det var en åpenbaring for meg, og jeg kjente at her hadde jeg mine røtter.  Der møtte jeg min biologiske mor, som jeg ikke hadde visst om før jeg ble voksen.  Min mor levde av å lage mat og laget den mest fantastiske maten på et enkelt kullsted for titalls mennesker om gangen.  Jeg forsto at min store mat interesse også kom herfra. Men kjærligheten brakte meg til Norge som nå er mitt nye hjem.

Det var vanskelig å få arbeid her, og dét åpnet muligheten for å leve ut drømmen om å dele den karibiske matkulturen med flere.  

Karibisk og kreolsk mat er historisk mat, helt fra Columbus landet på Hispanola, (Haiti og Dominikanske Republikk) hvor Taino indianerene stekte kjøtt høyt over flammene på en trerist.  Fettet dryppet ned i flammene og produserte røyken som gav den nå velkjente BBQ smaken.  De kalte det Barbacoa, dagens BBQ.

De afrikanske slavene adopterte denne teknikken, og ved å langtidssteke kjøttet, kunne de forvandle  slintrene de fikk av slaveherrene til utsøkte måltider.  Iblandet det franske og spanske kjøkken med Taino kulturen og andre innvandrer kulturer så ble dette krybben til kreolsk mat, og vedfyrt BBQ.

Mine to mødre har lært meg det jeg kan om kreolsk mat og den karibiske måten å preparere råvarer.  Jeg bruker mine mødres og bestemødres oppskrifter og deres kunnskap nå. Gjennom mine røtter og mine forfedres kokekunster har jeg funnet min nisje, og det er dette jeg bringer til Norge.